Gommens påklædning

Oprettet af: Lisette Ulriksen

Hvad skal gommen have på?

Selvom gommens jakkesæt ofte ikke får lige så meget fokus som, er hans påklædning lige så vigtig. Det er vigtigt både at overveje stil og snit, når du skal vælge. De gamle regler om hvornår man har hvad på gælder ikke længere – du vælger selv hvad du vil have på til dit bryllup. Et skræddersyet jakkesæt er naturligvis altid en sikker løsning!

 

Hvad skal du (ikke) vælge?

Køb tøjet i god tid, da det kan tage 10-12 uger for specialsyet tøj og 6-8 uger hvis din størrelse skal bestilles hjem. Yderligere skal du afsætte et par dage til skrædderen, så han kan ændre jakkesættet, så det sidder fuldstændig skarpt på den store dag.

En smoking skal traditionelt set aldrig bæres i kirken, hvis du følger etiketten. Selvom sættet er flot, er det ikke velset at have på i kirken, grundet dens associationer til fest og druk – et levn fra gamle dage. Mange vælger alligevel at blive gift i smoking, men følger du etiketten til punkt og prikke, er dette ikke det rigtige valg. Ønsker du at afgive James Bond vibes, kan du altid skifte til festen!

Kjolesættet er det traditionelle valg, og passer til dig, som elsker det klassiskelook. På grund af sættets snit og sort/hvide farver er det også kendt som pingvinsættet. Tager du dette på, skal du skrive på invitationen, at dresscoden er kjole og hvidt.

Morning suit bruges til formiddagsbryllupper, hvor vielsen starter kl. 14 eller før. Sættet er holdt i de grå nuancer og reglen om dresscode er de samme som ved kjolesættet.

Elsker du det moderne look, er festhabitten det rigtige valg. Festhabitten har indvundet i det danske bryllupslandskab – og med god grund. Habitten findes i forskellige snit og længder og i skinnende materialer. Habitten er et mere festligt valg end jakkesættet, som mange ellers også benytter.

Jakkesættet er den mest funktionelle påklædning du kan vælge, da sættet let kan bruges ved andre lejligheder efter brylluppet. Jakkesættet kommer i mange snit og farver, og kan let friskes op med tilbehør. 

 

Skjorter, vest og accessoires

Skjorter kommer i mange forskellige variationer og bæres traditionelt i hvid. Du kan dog sagtens bære en skjorte i farve til et jakkesæt, hvis du ønsker. Veste kan bæres til alle sættene og kommer i alverdens farver – selvom mulighederne er mange så undgå for mange farver, da det godt kan gå hen og ligne en farvelade. Husk, ligesom med jakkerne, altid at have den nederste knap åben.

Tilbehør skal der til! Det klassiske valg er slips, butterfly, plastron eller kravat, som kan bæres i samme farve som vesten. Manchetter giver et eksklusivt look, og knaphulsblomst eller pyntetørklæde giver et pust af farve – dog må begge ikke bæres samtidig.

Reglerne er mange når gommen skal vælge tøj, men som man siger: Regler er til for at blive brudt. Sørg for bare for at holde stilen ren ved f.eks. at holde farverne simple, så kan du vælge lige, hvad du vil, og stadig se drøngodt ud.