Brudens far holder tale

Brudens fars tale – gode råd

Som brudens far er det oplagt at holde en tale til bryllupsfesten. Det vil din datter uden tvivl sætte pris på og huske som en af de vigtigste taler på hendes bryllupsdag. Men det kan være svært at komme i gang med en tale, for hvor skal man egentlig begynde, og hvordan gør man den relevant og underholdende for gæsterne?

 

Gode råd til brudens fars tale - den gode tale

Brudens fars tale er et fasttømret ritual til et hvert bryllup. Skal man følge traditionerne er farens tale nummer tre i række efter værtens og toastmasterens tale. Som brudens far må din tale gerne være personlig, kærlig og faderlig, men vil du slå benene væk under både din datter og hendes gæster, skal talen indeholde sjove anekdoter og også gerne nogle pinlige begivenheder fra hendes barndom, som du måske ikke har mindet hende om før nu. Uanset om du er den fødte taler eller ej, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvordan man skriver en god, underholdende og sjov tale til sin datters store dag. Neden for har vi samlet fem gode råd, der guider dig både i processen og under selve talen.

 

  1. Slå tonen an

De første par linjer af din tale er dem, der slår tonen an. Her gælder det om at fange gæsternes opmærksomhed og sætte scenen for resten af talen. Det er ikke fordi du behøver slå benene væk under dem i første linje, men en lille vittighed er en god måde at bryde isen på, og kan også hjælpe lidt på din egen nervøsitet. Din vittighed skal helst ikke være for indstuderet, men kan fx referere til en tidligere tale eller lignende.

 

  1. Disse emner kan du komme ind på

Som brudens far har du det privilegie, at du er én af de gæster, der kender bruden allerbedst. Din tale må derfor gerne indeholde minder fra brudens barndom, og gerne minder, som du husker af specielle årsager og som bruden måske ikke selv kan huske. Minderne kan du fx bruge til at sætte ord på din datters egenskaber og personlighed. Er hun stædig den dag i dag, kan du fx underbygge det med dengang, hun græd i flere timer, fordi hun ikke måtte få en is eller lignende. Du må altså gerne bygge din tale op om, hvor fantastisk menneske din datter er, og hvor stor en fangst hun er for sin gom. Talen må til tider gerne blive rørstrømsk og følelsesmæssig, og det er kun et lille kvalitetstegn, hvis flere gæster kniber en lille tåre. Dog er det vigtigt, at vittighederne kommer imellem alle de store følelser.

 

  1. Et livligt kropssprog er essentielt

Enhver tale er mere end bare ord – det er også en performance, og en god performance opstår via et livligt kropssprog. Udstrålingen er altså vigtig, og en interessant tale har tendens til at blive yderst uinteressant, hvis taleren står med samlede ben, pokerfjæs og et talepapir i hånden. Hvis du kan, så gør dig helt fri af talepapiret. Kommer du med eksempler og minder, så brug dit kropssprog og ansigtsmimik til at illustrere dem. Havde bruden fx en sjov gang, da hun var lille, eller kan du huske, hvordan hun så ud i ansigtet første gang, hun smagte en citron – så vis det!

 

  1. Hellere en kort og god tale end en lang og kedelig

Som brudens far er der uden tvivl mange ting, du gerne vil sige til din datter. Men en for lang tale vil i de fleste tilfælde ende med at kede gæsterne -  uanset hvor god en ordsmed du er! Det er en god idé at skrive alle de ting ned, du gerne vil sige, for herefter at udvælge, hvad du vil have med i selve talen. På den måde kan din datter også læse den efter festen og gemme den som et minde.

 

  1. Husk gommen!

Selvom din datter er hovedperson i din tale, er det en god idé at huske hendes udkårne. Der findes ingen større anerkendelse for en gom, end brudens fars anerkendelse! Du kan fx starte med at fortælle om de skepsiser, du havde, første gang din datter præsenterede ham, for herefter at fortælle, hvordan han fik dig overbevist om, at han er den helt rigtige ægtemand for din datter.