Brudevalsen er en vigtig del af et bryllup. Er parret dygtige dansere, kan de vise sig fra deres bedste side, og er det omvendte tilfældet, får alle et godt grin og stemningen lettes. Men der er meget viden bag en ellers meget kort dans. Læs med og bliv klogere!
Brudevalsen har, som så mange andre ting under et bryllup, undergået en modernisering. Det betyder, at mange brudepar vælger at gøre brudevalsen lidt mere personlig. Det gør de ved at vælge at danse til en sang, der betyder noget særligt for dem som par. I Danmark har vi dog som det eneste land en sang, der er lavet til dansen! Det er Niels W. Gades brudevals fra 3. akt af nationalballetten “Et Folkesagn”. Danskerne danser troligt videre til den gamle klassiker.
En vigtig regel, der findes ved brudevalsen er, at den skal danses inden kl. 24. Og det SKAL den bare! Ingen ved helt hvorfor, men sådan er det vel ofte med traditioner. Så en tidsplan for brylluppet er vigtig at have, og at overholde planen er endnu vigtigere. For slår klokken 24 uden at brudevalsen er blevet danset, står der ulykke skrevet i parrets fremtid!
En ting er, at dansen skal danses inden klokken 24, men der findes flere regler om, hvornår brudeparret må kridte danseskoene. En tommelfingerregel er, at middagen, sangene, talerne og andre underholdende indslag skal være overstået, før brudevalsen må danses. Dansen er afslutningen på de lange aftentimer, hvor man har siddet og spist, snakket, grint og grædt.
Når man har danset i et stykke tid, begynder gæsterne at samles sig i en rundkreds om parret, og kredsen bliver så langsomt mindre og mindre. Det gør de ikke, fordi de vil gøre oplevelsen klaustrofobisk, men fordi det er tradition. Når kredsen er så lille, at I ikke længere har plads til at danse, skal I kysse hinanden. Derefter vælger mange af gommens venner at løfte ham væk fra bruden og op i luften for derefter at tage hans sko af og klippe enden af sokken. Endnu en sjov og underlig bryllupstradition.
Hvordan dansen læres, er en kunst i sig selv. Hurtige fødder og en rytmisk krop kan få en langt, men har man ikke dette, må man væbne sig med tålmodighed.
En nem og billig måde at lære det på er YouTube videoer. Man kan efterhånden finde alt på YouTube, og det gælder også hjælp til brylluppet!
Har man pengene til det, kan man leje dansetimer på en danseskole. Her vil en erfaren danser lære dig og din partner dansen fra start til slut, og det foregår i professionelle omgivelser.
Er man nostalgisk anlagt, kan man bede sine forældre eller et andet familiemedlem lære en det. De vil sikkert elske at lære deres kundskaber videre, og der er også noget symbolsk over det at lære sit barn en brudevals.
Ved du ikke, hvor god du er til at danse brudevals, kan du jo passende starte med at finde en video på YouTube og se, hvilket niveau du ligger på! Så ved du mere præcist, hvor meget hjælp du skal hente ind udefra.
Og husk: hvis valsen går galt, kan I altid bare begynde at freestyle.
God dansetime!
artikler i samme kategorier