Du skal giftes i kirken - beslut hvilke salmer I skal synge

Oprettet af: Mona Sørensen

Gør ceremonien mindeværdig

Mange brudepar bliver tomme i blikket og ramt af let panik, når præsten spørger, hvilke sange der skal synges til vielsesceremonien. Brudeparret er selv med til at vælge salmerne, der skal synges. Dette gøres under vielsessamtalen med præsten, få uger før brylluppet.

Mange brudepar synes det er en fantastisk smuk oplevelse, uanset om du er brændende kristen eller ej, at blive viet i kirken. Det er oftest den oplevelse, som både brud og gom samt gæster husker bedst fra den store dag. I kan selv vælge det antal salmer, som I ønsker – hvis blot præsten godkender. Det er normalt at vælge mellem 3-5 salmer. Vælg gerne 5 salmer, hvis præsten tillader, så får i længere tid til at nyde den højtidelige og smukke ceremoni.

Men hvilke salmer skal man dog vælge? Det er de færreste danskere, der kan salmebogen fra ende til anden. Det kan være svært, hvis man som de fleste danskere kun besøger kirken til jul. Men bare rolig! Vi giver dig et par tips til, hvordan i vælger de rigtige sange.

 

Hvordan skal I vælge?

Har I ingen idé til hvilke salmer I skal vælge, kan i altid spørge præsten. Folkekirken er fulgt med tiden, og på Den Danske Salmebog Online  kan du søge på salmernes titel, og høre alle melodierne spillet på både piano og orgel. Brug siden som opslagsværk og til inspiration – det gør jeres søgning meget lettere. Derved finder i også salmer, som betyder noget for jer som par.

Er der en sang, som du brændende ønsker at I skal synge, så tal med præsten. De fleste præster tillader gerne, at der bliver sunget sange, som ikke står i Den Danske Salmeordbog. F.eks. hvis den ene part er nordmand, og højt ønsker at en sang fra hjemlandet skal synges. Husk dog at I selv skal stå for at printe sangene på papir til kirken.

 

Hvad skal I undgå?

De fleste salmer er skrevet til en begivenhed – og der er mange salmer, der er mest benyttede til begravelser, som I gerne skal undgå. Det er ikke sjovt, hvis gæsterne får triste øjne når i synger ’Altid frejdig når du går’ eller ’Ingen er så tryg i fare’, hvilket er salmer, der ikke er oplagte til bryllup.

Jeres præst hjælper jer selvfølgelig, hvis I er i tvivl eller ved fejl vælger en salme, der ikke handler om kærlighed og glæde ved livet.

Mange par vælger salmer, der er årstidsbestemte. De er ofte kendte af størstedelen af gæsterne, og er veloplagte, hvis I gerne vil påpege den dejlige tid, hvori I er blevet gift.

At vælge salmer er ikke en svær opgave, selvom mange brudepar kommer til kort. Med hjælp og inspiration kan I helt sikkert finde lige de salmer, som I synes repræsenterer jer som par.