Sådan holder du et bæredygtigt bryllup

Bryllup, bæredygtighed og traditioner

Bryllupsfesten er en stor begivenhed, hvor nære venner og familie kommer langvejs fra nær og fjern. Til festen er der pyntet op med den smukkeste pynt, servietter i servietringe, vinglas på rad og række, blomsterdekorationer, stearinlys og hvad ellers hjertet begærer. Disse festligheder efterlader dog ikke et helt klimavenligt aftryk, så hvordan arrangerer man en bæredygtig bryllupsfest?

 

Heldigvis vinder den bæredygtige og klimavenlige tankegang frem, og vi går mere og mere op i de aftryk, vi efterlader til daglig. Affaldssortering er blevet hverdag, vi slukker altid for lyset, når vi går ud af et rum, vi spiser mindre kød, tager offentlig transport, og sådan kan man blive ved. Derfor er det ikke helt unaturligt, at vi begynder at tænke mere bæredygtighed ind i vores traditioner.

 

6 gode idéer til at opnå et mere bæredygtigt bryllup

Er du interesseret i, hvordan du og din partner kan holde et mere bæredygtigt bryllup kommer vi her med 6 gode idéer til et bæredygtigt bryllup.

 

  1. Anvend brugte møbler - tag et smut i genbrug eller lån af vennerne. Genbrug er generelt godt for miljøet, da det er et bæredygtigt alternativ til at købe nyt. Derfor er et af de bedste råd til at opnå et mere bæredygtigt bryllup at tænke genbrug ind i planlægningen. Mangler I borde og stole, kan I med fordel låne af venner og familie eller tage et smut i genbrugen og kigge efter brugte møbler. Brugte møbler er både bæredygtige og så giver de et mere afslappet og uformelt look. Med brugte møbler gør det heller ikke så meget, at de ikke er ens, eller at nogle stole er lidt højere end andre - det er lidt en del af charmen ved at benytte brugte møbler til indretningen.

 

  1. Køb økologisk. Står I for maden selv, skal der købes mere ind, end I er vant til, men det er jo lige netop her, det kan give mening at gå op i økologien. Når I tænker økologi ind i madplanlægningen, udviser I omtanke for miljøet og dyrelivet, og kan nyde en menu af råvarer, som smager af mere.

 

  1. Vælg drikkevarer med omhu for at undgå spild. Drikkelse skal der til, og rigeligt af det - eller hvad? Det er måske ikke helt nødvendigt at stille ti slags sodavand på bordene, når man kan nøjes med to eller tre varianter (fx Cola, Fanta og Sprite). Det samme gælder øl og vin. Vælg derfor med omhu, hvad I kunne tænke jer, så I undgår unødigt spild af drikkevarer. Nogle steder kan man også indgå aftaler om at levere overskydende øl og vin tilbage, hvilket også er en rigtig fin løsning.

  2. Fin pynt ude i naturen. Den mest bæredygtige pynt finder I ude i naturen. Gå på jagt efter flotte blomster, grene og kvister og giv bordpynten et bæredygtigt og naturligt præg.

 

  1. Frabed gaver, eller ønsk kun det I mangler. Gaver er ikke det mest bæredygtige koncept - i hvert fald ikke, hvis de er købt helt fra ny, eller hvis det er noget, man har ønsket sig bare for at ønske et eller andet. Derfor bør I overveje at frabede gaver eller kun ønske jer det, som I virkelig mangler.

 

  1. Syng sange fra sangbøger. Der er ingen grund til at printe en masse sange ud på papir, hvis I kan nøjes med at synge sange fra sangbøger. Lån nogle stykker og del dem ud blandt gæsterne. Skal der printes lidt alligevel, kan I med fordel vælge bæredygtigt papir.