Overvej følgende når I vælger fotografen

Oprettet af: Lisette Ulriksen

Det skal du overveje inden du vælger fotograf

At vælge en fotograf er meget ulig jeres andre opgaver i bryllupsplanlægningen (såsom kage, musik og blomster), da billeder ikke kan smages, høres, duftes eller bare ses først – I ved faktisk ikke, hvad I får før efter brylluppet, når I står med billederne i hånden. Det betyder, at I skal afsætte tid til at undersøge fotografernes artistiske stil.

 

Start med hjemmearbejdet

Start med at undersøge, om I kan finde anmeldelser fra nylige brude eller spørg omkring. Kender I ikke nogen, der er blevet gift for nyligt, gør en af jeres mødre eller deres veninder det helt sikkert!

Kig flere fotografers hjemmesider og porteføljer igennem, da det vil give jer en idé omkring deres personlige stil. Undersøg også fotograferne på de sociale medier, og læg især mærke til, hvordan de behandler deres kunder, da I kan forvente samme behandling. Baggrundsarbejdet er vigtigt, da dette er den eneste måde at få en ide om, hvordan det færdige produkt egentlig kommer til at se ud.

 

Er kemien der?

I må ikke undervurdere vigtigheden af, at have god kemi med jeres fotograf. Han skal gerne virke begejstret over jeres idéer og præsentere sine egne forslag på en klar og forståelig måde. Jeres personlige dømmekraft er vigtig, da fotografen kommer til at være i tæt kontakt med jer hele dagen, og vil kunne blive et stort irritationsmoment, hvis I ikke overvejer fotografens personlige egenskaber, før I booker. Han skal være dristig nok til at gå frem og fange de vigtige tidspunkter såsom det første kys, skæringen af kagen og brudevalsen. Han skal dog også formå at være diskret og venlig, så stemningsbilleder af gæsterne bliver naturlige.

 

Kend dine rettigheder

De fleste kontrakter kræver, at alle rettigheder til billederne tilfalder fotografen – også dem af jer to. Det betyder, at de kan bruge dem til reklame på deres hjemmeside eller blog og endda i reklamer. Det betyder yderligere, at I ikke kan poste billederne på sociale medier, uden fotografens signatur på billedet. Tag snakken med jeres fotograf, så er I ikke i tvivl om, hvad I må bruge billederne til, og hvad den endelige pris bliver.

At vælge en fotograf er ikke nemt, da produktet ikke kan ses på forhånd. Undersøg så meget om fotograferne, som I kan via hjemmesider og sociale medier og planlæg et møde – så undgår I ubehagelige overraskelser, både på det professionelle- og personlige plan. Den tidskrævende planlægning er godt givet ud, da billederne vil være et stort minde fra jeres store dag.