Bryllupsfesten er en glædelig og ofte temmelig festlig begivenhed, og alene det at du er blevet inviteret til en bryllupsfest, skyder garanteret forventningerne til tops, allerede idet du modtager invitationen. Der er ligeså mange forskellige bryllupsformer og -typer, som der er mennesker, og afhængigt af, hvem brudeparret er, vil festen have sine helt egne karakteristika og følge helt særlige traditioner. En ting som dog fylder meget i de fleste bryllupssituationer, både for brudepar og gæster, er påklædningen, og det er da også et af de mere traditionsrige områder. Da bryllupsfester ikke er noget, man går til hver weekend, kunne de fleste sikkert godt bruge en genopfriskning af de mange skrevne og uskrevne regler for, hvad man som bryllupsgæst må og ikke må tage på. Læs med her og bliv klogere – og bliv sikker på, at du ikke træder nogen over tæerne med din påklædning.
Følg den! Nogle brudepar har et helt særligt blik for detaljer og har dermed overskuddet til at gøre det rigtig nemt for bryllupsgæsterne ved at sende en dresscode ud sammen med invitationen. Gør de det, er der ikke så meget og rafle om, og det bliver meget nemt at undgå at støde nogen på den store dag. I en dresscode står der ofte, hvor formel man skal være i sin påklædning, og sommetider står der endda, hvis der er noget, parret gerne ser, at man undgår. Måske er der et farvetema eller et tema i det hele taget, måske er det bandlyst at komme i korte kjoler, eller måske opfordres der endda til at gøre det lidt afslappet. Uanset hvad er det gæsternes pligt at følge dresscoden.
Reglerne – skrevne som uskrevne – for bryllupspåklædning kan være en jungle at finde rundt i, og derfor er farverne et godt sted at starte. Som kvindelig gæst skal du være særligt opmærksom på farverne hvid, rød og sort. Det hvide forbud giver måske sig selv; hvid er brudens farve på den store dag, og derfor skal du som kvindelig bryllupsgæst altid holde dig fra hvid – også råhvid, knækket hvid og alt hvad der ellers kan minde om hvid. Sort er én af de farver, som i bryllupssammenhæng deler vandene en smule. I gamle dage anså man sort som værende en sorgens farve, og idet brylluppet er en festdag, var sort ikke passende til den lejlighed. Det er de færreste, som stadig holder fast i dette syn, men har du en formodning om, at brudeparret i dit tilfælde er meget traditionelle, er det en god idé at tjekke med dem, inden du kommer i din sorte kjole. Endnu en farve, hvortil der hører et – gammelt – påbud, er den røde. Ifølge gammel skik signalerer en kvindelig bryllupsgæst klædt i rødt, at hun enten er gommens elskerinde, eller at hun er ude på at forføre ham. Ligesom den sorte farve er det dog ikke en regel, som hænger ved hos ret mange, men spørg brudeparret hvis du bliver det mindste i tvivl.
I mændenes tilfælde er det ikke så meget farverne, som det drejer sig om, men mere om hvor formel man skal være. Som udgangspunkt er mændene altid iklædt jakkesæt, men et jakkesæt er ikke blot et jakkesæt – der findes mange typer, og det allervigtigste er, at man ikke må være finere klædt på end gommen. Hovedreglen over dem alle er, at du hellere skal rådføre dig hos brudeparret én gang for meget.