Bestik – dæk bordet korrekt

Oprettet af: Lisette Ulriksen

Gode råd til borddækningen

Bryllupsplanlægning har det med at bringe emner op, som du aldrig troede du skulle tage stilling til. Hvis du ikke kalder dig selv en borddæknings-connaisseur og ikke selv har en mening hertil, har jeres lokation helt sikkert en foretrukken måde, de dækker bordet på. Hvis du selv skal stå for borddækningen, får du her et par tricks til, hvordan bestikket skal ligge.

 

Hvad går hvor?

At dække et bord er ikke lige så kompliceret, som det ser ud. Den største og vigtigste regel er: Bestik placeres i den rækkefølge, som det bruges. Det yderste bestik bruges først og du bevæger dig igennem et sæt bestik pr ret. Den anden store regel, med kun få undtagelser, er: Gafler skal til venstre for tallerkenen, mens knive og skeer skal til højre. Og slutteligt: dæk kun bordet med bestik du og dine gæster skal bruge: Ingen suppe? = Ingen suppeske.

 

Bestikkets placering

Efter vi har fastslået grundprincipperne, er vi klar til at bevæge os ind på bestikkets konkrete placering. Knivene placeres til højre, med skærefladen vendt ind mod tallerkenen. Gaflerne lægges til venstre for tallerkenen med ’piggene’ vendt opad.

Der dog et par specifikke regler: Der må ikke være mere end 3 gafler eller knive/skeer på hver side, med undtagelse når en østersgaffel ligger på højre side ved knivene. Smørkniven lægges diagonalt med skæftet nederst med bladende pegende mod dig selv.

 

Mere end 4 retter

Hvis der serveres mere end 3 retter før desserten, kommer bestikket ind med maden. Derfor kommer salat-retten ofte med dertilhørende bestik. Dessertbestikket lægges øverst med dessertgaflen nederst pegende mod venstre og dessertskeen øverst mod højre.

Borddækningen og ikke mindst placeringen af bestikket kan skræmme nogle brudepar fra at stå for dækningen selv. Ligeså snart du kan grundprincipperne, er opgaven let og gennemskuelig.