Lav en sang til brudeparret

Oprettet af: Mona Sørensen

En sang er altid en vinder

Vil du gerne lave et indslag eller sige et par ord til parret, men ikke vil stå foran alle gæsterne, er en sang et godt og personligt valg. I modsætning til taler er sange ikke højtidelige, de er tværtimod ikke bundet af traditioner, og fantasien og godmodige drillerier får lidt længere snor – uden selvfølgelig at blive sårende.

 

Købesange vs. personlige

Hvis ikke du går med en lille sangskriver eller producer i maven, kan det være en nem løsning at købe en sang eller finde en på internettet. Bruger du tid på at finde en god sang, kan sangen sagtens være humoristisk og flot, men den vil aldrig blive personlig. Du kan også risikere, at en anden bryllupsgæst har fået samme idé, og har taget den samme sang med, eller en stor del af selskabet har sunget den til et andet bryllup.

Du kan også finde en personlig sangskriver, som findes i mange forskellige prislag. Igennem en samtale og sjove anekdoter kan han sammensætte en sang, som både er personlig og fungerer musikalsk. Som oftest hænger pris og kvalitet sammen, men det er godt givet ud, hvis du ikke selv har mod på at skrive.

 

Hvad kræver det at skrive en sang?

En sang kræver først og fremmest tid og lyst. Dernæst en god sans for at høre, om to ord rimer og en god rytmisk sans, så sangen bliver let at synge. Hvis du har lyst til at kaste dig ud i sangskrivningens kunst, får du her nogle gode råd:

  • Lån eller køb en rimordbog (kan bestemt ikke undværes eller undervurderes!)
  • Vælg en let melodi, som alle generationer kender
  • Skriv stikord som du vil inkludere i sangen (det første møde, date, karaktertræk, sjove oplevelser osv.)
  • Studer værsopbygningen og tæl stavelser i den valgte sang – så du kan gengive dem i din egen version
  • Start med at nævne brudeparret og ønsk dem tillykke i første vers
  • Skriv hellere få gode end mange ’løse’ vers
  • Slut med en lykønskning og opfordr til hurra og en skål

 

Hvor lang tid tager det?

Sæt god tid af til at skrive sangen. Har du aldrig skrevet en festsang før, er en måned passende. Regn ikke med, at du kan skrive din første sang på en uge, men brug god til på forberedelserne før du går i gang – så er det både sjovere og mindre stressende.

At skrive en festsang kan være svært første gang, men brudeparret vil værdsætte det sjove og anderledes indslag.