God nattesøvn er vigtig for ægteskabet - 5 sjove facts om søvn

Oprettet af: Mette Munk

En god seng er vigtig

Det er ikke ligegyldigt, hvilken seng I har, hvis I vil have et godt ægteskab. Forskning viser nemlig, at en god nats søvn hænger tæt sammen med et godt ægteskab – især hvis du er kvinde.

Hos Sengekompagniet ved de, hvor stor en betydning en god seng har, og Kristian fra Sengekompagniet har givet mig 5 sjove og interessante påstande om søvn og parforhold. Dem har jeg tjekket op på, og jeg tror, det giver jer lyst til at ønske en god seng i bryllupsgave!

 

 1. Dårlig søvn til kvinder går ud over ægteskabet

Kvinder (og mænd) kan selvfølgelig have både gode og dårlige dage, men der er faktisk noget om snakken. University of Pittsburgh har undersøgt 35 ægtepars søvn, og undersøgelsen viste, at der var flere negative spændinger i forholdet, når kvinden havde haft en dårlig søvn. Den samme tendens så man ikke, når manden sov dårligt.

 

 1. Gifte kvinder sover bedre end singler

Jo længere tid man har været gift, des bedre sover kvinden, viser en undersøgelse fra universitetet i Pittsburgh. Så det er altså ikke i starten af forholdet, at man kan mærke nogen forandring. Forskerne mener, at det skyldes, at når man bliver mere vant til at sove med sin partner, så sover man bedre. Om man også kan opnå denne effekt uden at være gift, men ved at være i et længerevarende forhold, sagde undersøgelsen ikke noget om.

 

 1. Sover I tæt, er I mere lykkelige

Er I typerne, der sover tæt, så er der faktisk en stor sandsynlighed for, at I har det godt i jeres forhold. Det viser en undersøgelse fra Edinburgh International Science Festival. Her fandt man ud af, at hvis man sover mindre end 2 cm fra hinanden, er man mere tilfreds med sit forhold. Af alle par, der rørte hinanden i løbet af nattet, var 94% glade i deres forhold. Hvis man ikke rørte hinanden i løbet af natten, var det kun 68% af parrene, som var glade. Der er altså flere gode grunde til at sove tæt!

 

 1. Mænd sover bedst i ske

Om det er Kristians egen erfaring eller ej, så er der noget om det. Universitetet i Freiberg i Tyskland har nemlig fundet ud af, at mænd får den bedste og længste søvn ved at sove tæt med sin partner. Deltagerne i forsøget var par i 20’erne, derfor er det ikke til at sige, om det ikke godt kan ændre sig med alderen.

 

 1. Lykkeligt ægteskab giver bedre søvn

Har man det godt sammen, så sover man også bedre. Flere undersøgelser viser nemlig, at et godt forhold har betydning for ens søvn. Det er især gældende for kvinder, som har nemmere ved at falde i søvn, vågner sjældent om natten eller tidligt om morgenen og har en mere rolig søvn end kvinder, der ikke er glade i deres ægteskab. Derfor er der også noget om, at man ikke skal gå i seng som uvenner og i stedet løse konflikterne.

 

 

Vælg den bedste seng

Der er altså mange gode grunde til at sørge for, at du hver nat kan få den bedste søvn, og her spiller sengen naturligvis en stor rolle. Kristian fra Sengekompagniet har 3 gode råd til, hvordan I vælge den bedste seng:

 

 1. Vælg den rette type af seng

Når du skal finde den rette seng, så start med at finde ud af, hvilken type seng du har brug for. De mest populære modeller er:

 

 • Boxmadras

Boxmadrassen er til dig, som gerne vil have en billig seng og ikke har nogle særlige behov. Skal du sove mest optimalt, skal du have en topmadras til sengen. De følger ofte med, men for at øge komforten, kan det være en god ide selv at investere i en lækker topmadras, som spiller godt med boxmadrassen og jeres sovestillinger.

 

 • Kontinentalseng

Kontinentalsengen er en udvidelse af boxmadrassen. Den har en boxmadras som bund, en spring- eller skummadras i midten og topmadras øverst. Det giver dig en solid seng med en høj liggekomfort.

 

 • Elevationsseng

Elevationssengen er det rette valg til dig, som læser i sengen, ser tv eller har brug for at sove med benene hævet eller lignende. Du kan justere og hæve både hoved- og benende, så du får den optimale måde at sove på.

 

 1. Sengens størrelse skal passe til dig

Senge findes i forskellige bredder og længder, og du skal selvfølgelig finde den, der passer til dig.

 

”Det betyder, at sengen skal være mindst 20 cm længere, end du selv er høj,” siger Kristian.

 

Så hvis der er højdeforskel mellem dig og din partner, skal I vælge seng efter den højeste.

 

 1. Find madrassen der giver bedst støtte

En god madras er vigtig for søvn, og sådan kan du undersøge det:

Læg dig på siden og ret ryggen. Er ryggen helt lige, kan du være sikker på at sengen giver dig en god rygstøtte, når du sover.

Læg dig fladt på ryggen. Føl efter hvor god støtte lænden får. Mærk dig frem til, om du kan få en hånd ind mellem lænd og madras, hvis ja så er madrassen for fast. Lænden skal nemlig helt ned og røre madrassen, for ellers slapper ryggen ikke ordentligt af.  

 

Besøg butikken og find sengen

Det er altid en god idé at besøge en butik, når I skal have en ny seng – gerne en med flere brands, så I kan prøve noget forskelligt. Personalet er oftest specialiseret i at hjælpe med at finde den rette model. Her kan I prøve forskellige modeller og madrasser af, så I er helt sikre på, at I får den rigtige med hjem. Og ender det med, at I alligevel ikke er helt tilfredse, så er det en god ide at finde en forretning, hvor der er garanti. Kristian fra Sengekompagniet har, udover super interessante facts om søvn, også en masse gode senge med tilfredshedsgaranti at tilbyde. Så stik endelig hovedet ind på webshoppen og bliv inspireret.