Lav den endelige gæsteliste

Oprettet af: Lise Hansen

Tips til gæstelisten

At udarbejde en færdig gæsteliste er sjældent lige så underholdende som prøvesmagningen af bryllupskage og jagten efter bryllupskjolen.

 

Lav din drømmeliste

Når du starter din liste, så notér alle navnene på alle dem, du nogensinde kunne forestille dig, skulle med til jeres bryllup – alle lige fra barndomsvennen til den sjove grandfætter du mødte til familiefesten sidste år. Tænk ikke over dit budget eller feststedets størrelse for nu. Senere skal du skære ned, men det er ikke nu.

Hvis du senere får en pludselig indskydelse til at invitere flere gæster, så gå tilbage til drømmelisten. Hvis de ikke stod der, er de så virkelig vigtige?

 

Tæl tallene

At lægge tallene sammen er ikke altid det mest glamourøse ved bryllupsplanlægningen. Der er dog et tal, som du ikke kan undgå at se på: antallet af gæster. Dit budget og feststedets størrelse er de vigtigste faktorer, du skal tage hensyn til. Hver eneste gæst forhøjer antallet af tallerkener, som kokken skal forberede, stole du skal leje, invitationer du skal købe, vin der skal betales osv.

Vælg et tal som er realistisk for dit budget og kan passe til jeres feststed, så du ikke føler lettelse, når en gæst melder afbud. Det er meget bedre at have dine tal på den mere konservative side, så undgår du uheldige situationer.

 

Lav regler (og følg dem!)

Nu hvor du har drømmelisten, er du klar til at vende tilbage til virkeligheden og skære ned på gæstelisten, indtil du når det perfekte antal. Den nemmeste måde til at fjerne gæster på er at lave regler og følge dem. Vi lover det vil blive nemmere i det lange løb, og du undgår en masse drama omkring gæstelisten (hvilket den ellers er kendt for at kunne!). Hvad mener vi lige præcis med regler? Her er et par simple regler:

  • Regel 1: Hvis I aldrig har mødt dem eller hørt deres navn før, så inviter dem ikke.
  • Regel 2: Hvis I ikke har snakket sammen i 3 år og ikke er familie, skal de ikke inviteres.
  • Regel 3: Hvis der er nogen på listen, fordi du føler dig skyldig, hvis de ikke er der (måske fordi du blev inviteret til deres bryllup, eller de er venner med mange af de inviterede), så lad være med at invitere dem.
  • Regel 4: Du er ikke nødt til at invitere børn også – mange bryllupper er børnefri. Du skal dog være konsekvent, lad ikke nogle tage børn med og andre ikke.

Det er altid svært at minimere gæstelisten, men efter de første lærer du at være konsekvent og ærlig. Beslut sammen hvor mange gæster jeres budget kan bære, og inviter gæsterne herefter.

Gør desuden dig selv klar til akavede situationer, når f.eks. en perifer kollega siger ”jeg glæder mig til dit bryllup! ” skal du ikke svare ”også mig! ”. I stedet skal du høfligt men tydeligt forklare noget i retning af: ”Vi vil selvfølgelig gerne invitere alle, men det kan vi desværre ikke pga. feststedets størrelse og vores budget – det er bare slet ikke muligt. ” Og drej så samtalen videre i en helt (og vi mener virkelig helt) anden retning.