Navneændring. Prøvelsesattest. Ægteskabsærklæring... What?

Oprettet af: Anne Marie Laursen

Navneændring

Kan du høre, hvor godt det klinger med dit navn efterfulgt af din kommende mands? Ønsker I at tage hinandens mellem- eller efternavne, skal I søge om navneændring på borger.dk. I de fleste tilfælde er det gratis at foretage navneændring indtil tre måneder efter vielsen.

 

Navneændring fra bryllupsdagen

Hvis navneændringen skal gælde allerede fra første dag I er hr. og fru, og de nye navne skal stå på vielsesattesten, skal I søge om det i god tid. Når I har søgt om navneændring på borger.dk bliver ansøgningen automatisk sendt videre til kirkekontoret i det sogn, hvor I bor. Her vil kirkekontoret behandle jeres ansøgning, og for at de kan nå det til jeres bryllupsdag, skal de have navneændringsblanketten senest 14 dage før vielsen.

Har I søgt i rette tid om at ændre navne fra jeres bryllupsdag og ikke får svar på jeres ansøgning, er det helt normalt. Navneændringen træderi  kraft fra bryllupsdagen, medmindre I inden vielsen får afslag på jeres ansøgning.

 

Automatisk besked

Bekymrer I jer allerede nu om, at det er bøvlet at ændre navne? Og hvad med pas, kørekort og sundhedskort, når navnene ikke længere stemmer overens? Faktisk sker en del af det helt automatisk.

Offentlige virksomheder, som eksempelvis SKAT, der trækker oplysninger fra CPR, får automatisk besked om, at I har fået nye navne. Derudover får I automatisk tilsendt et nyt sundhedskort.

Der er ikke noget lovmæssigt krav om, at I skal have et nyt kørekort eller pas i forbindelse med navneændring. Vil I alligevel have nyt kørekort eller pas, skal I være opmærksomme på, at I først kan gøre det fra den dag navneændringen er trådt i kraft. I kan altså tidligst søge om at forny jeres pas og kørekort fra jeres bryllupsdag.

 

Prøvelsesattest og ægteskabserklæring

En prøvelsesattest er jeres godkendelse fra kommunen til at blive viet. Men før I får sådan en, skal I udfylde en ægteskabserklæring. Ægteskabserklæringen er en form for ansøgning om at blive gift og skal udfyldes på borger.dk. Når I begge har udfyldt ægteskabserklæringen, vil kommunen undersøge, om I opfylder betingelserne for ægteskab.

Betingelser? Bare rolig, de fleste, som ønsker at blive gift, opfylder betingelserne for ægteskab. Ægteskabsbetingelserne skal blandt andet blot sikre, at I begge er over 18 år og ikke er nære slægtninge. Når kommunen har godkendt, at I opfylder betingelserne for at blive gift med hinanden, udsteder de prøvelsesattesten, som vil blive sendt til jer. 

Selvom det er en god ide at være ude i god tid, når det gælder bryllupsplanlægningen, kan I faktisk også være ude i for god tid. En prøvelsesattest kan nemlig blive for gammel, da den højst må være udstedt fire måneder inden vielsen.

 

Overvej følgende når I skal på bryllupsrejse

Skal I på bryllupsrejse umiddelbart lige efter jeres bryllupsdag, er det vigtigt, at navne på billetter og pas stemmer overens. Så selvom I officielt har fået nye navne på jeres bryllupsdag, er det vigtige at I bestiller rejsen i de navne, der også står I jeres pas, når I sætter jer ind i flyveren for at tilbringe hvedebrødsdagene på en solskinsrig sydhavsø.

Overvej eventuelt at vente med at ændre navnene, til efter I kommer hjem fra bryllupsrejsen. Vurder hvad der er bedst for jer, og om I kan få pas, det blå sygesikringskort (hvis I rejse i EU) og billeterne til at stemme overens.