Hvad skal alle de glas bruges til?

Oprettet af: Anne Marie Laursen

Glas – det skal de forskellige bruges til

Listen af ting du skal tage stilling til før brylluppet kan synes ubeskrivelige lang – og ja, der er mange ting der skal besluttes. Selv glasopstillingen skal du være inde over, hvis du har en passion for borddækning. Hvis ikke, så spørg jeres feststed om de har en favoritopstilling og hold jer til den. Skal I selv holde brylluppet og dække bordet med venner eller familie, kan de mange glas og deres korrekte placering virke intimiderende.

 

Hvordan er rækkefølgen?

Den første og vigtigste ting at vide, er at glassene er placeret foran og til høje for tallerkenen. Næst skal I tænke over, hvilke retter der bliver serveret med forskellige vine, fordi der skal være lige så mange glas, som forskellige vine der skal drikkes plus et glas til vand. Normalt er det formelle bord sat med et glas til vand, et til hvidvin, et til rødvin og et til mousserende vin.

Glassenes orden dikteres ikke af størrelsen, men i den rækkefølge de skal bruges. To opstillinger er formelt accepteret:

 

1. Trekanten og diamanten

Hvis festmiddagen består af mere end 3 retter, kan pladsen til glassene være trang. Med trekants- og diamantopstillingen fylder glassene mindst muligt på bordet:

Ved trekantsopstillingen danner dessertvinsglasset den øverste ’spids’ i trekanten. Vandglasset placeres dernæst nederst til venstre for dessertvinsglasset, og glassene til rød- og hvidvin sættes nederst til højre. Bliver sherry serveret, placeres glasset hertil nederst til højre for hvidvinsglasset.

Diamantopstillingen ligner trekanten, på nær at hvidvinsglasset placeres nederst til venstre for rødvinsglasset, og sherryglasset flyttes nederst til venstre for hvidvinsglasset.

 

2. Linjen

Består middagen af færre retter, kan glassene sættes I en linje efter smag. På grund af den gode plads, bestemmer du selv om linjen skal være lige, diagonal eller ellipseformet. Vandglasset står over kniven til hovedretten, og vinglassene står derefter i den rækkefølge, de skal bruges. Sherryglasset placeres enten til højre for hvidvinsglasset hvis der er god plads, ellers sættes glasset foran til venstre for hvidvinsglasset.  

De færreste brudepar har en passion for borddækning, og opgaven kan virke intimiderende, hvis du ikke har planlagt store middage før. Spørg dit feststed om deres foretrukne opstilling, og hvis du holder brylluppet selv, kan du følge denne guide og sætte det perfekte bord med familie og venner.