Drømmer du om at gå op ad kirkegulvet, mens gæster og din kommende mand beundrende kigger på dig, så ligger valget af kirkebryllup måske lige for. Men blandt drømmene er der også nogle spørgsmål, der trænger sig på, for kan I overhovedet blive gift i en kirke? Og hvilke kirke, kan I blive gift i?
Forudsætningen for at blive viet i en kirke er, at mindst en af jer er medlem af folkekirken. De fleste bliver medlem af folkekirken i forbindelse med deres dåb, og har I ikke aktivt meldt jer ud, er I altså stadig at finde på medlemslisten.
Et kirkebryllup er udover at give hinanden et ja på, at I vil leve resten af livet sammen som mand og kone også forbundet med noget religiøst, da præsten under vielsen giver jer en kirkelig velsignelse på jeres kærlighed. Jeres ja til hinanden er samtidig et ja til juridisk indgåelse af ægteskab.
Fordi den kirkelige vielse har juridisk gyldighed, skal der være to vidner tilstede under vielsen. Vidnerne skal ikke skrive under på noget, men deres navne og adresser vil blive noteret i kirkebogen sammen med de andre oplysninger om jeres ægteskab.
I Danmark er det sådan, at I ikke bare frit kan vælge mellem, hvilken kirke I gerne vil giftes i. For at blive gift i en bestemt kirke, skal kirken enten ligge i det sogn, hvor I bor, eller I skal have en særlig tilknytning til kirken, hvis I eksempelvis er blevet døbt eller konfirmeret der. Har I udset jer drømmekirken, som ikke falder inden for en af de to kategorier, kan I kontakte den pågældende kirke og spørge om lov til at blive viet der.
Når I har besluttet jer for en bestemt kirke, er næste skridt at kontakte præsten eller kirkekontoret, alt efter hvor stort et sogn, kirken hører til. Her kan I aftale en dato for vielsen, ligesom I kan aftale en dato for en samtale, I skal have med præsten forud for vielsen.
Samtalen med præsten har flere formål. For det første vil præsten gerne vide lidt om jeres forhold, så det kan bruges i vielsestalen på jeres store dag. Derudover skal I vælge salmer til dagen og tale om de mere praktiske ting omkring vielsen. Til samtalen skal I huske at medbringe en prøvelsesattest.
Er I blevet gift på rådhuset, men senere ønsker at markere jeres bryllup i kirken, kan I få det, der hedder en kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab. Den kirkelige velsignelse forløber mere eller mindre som vielsen ved et kirkebryllup.
Da I allerede én gang har sagt ja til at være gift med hinanden, handler velsignelsen i kirken om at sige ja til at elske og ære i medgang og modgang, indtil døden skiller jer ad.
Brudeparret skal under bryllupsceremonien sidde tæt på alteret, men hvem der sidder der sammen med jer, er helt op til jer. I de fleste tilfælde sidder forloveren ved siden af brudegommen, men det er jer faktisk frit for, om I vil sidde der med begge jeres forældre, jeres fædre eller I hellere vil gøres selskab af nogle gode venner.
artikler i samme kategorier
Oprettet af: Lise Hansen