Hvem skal følge dig op af kirkegulvet?

Oprettet af: Mona Sørensen

Skal din far følge dig op ad kirkegulvet? – ikke nødvendigvis!

Gamle traditioner siger, at det er brudens far, der skal følge hende op ad kirkegulvet på bryllupsdagen. Har man som brud ikke sin far, kan dette dilemma skabe en del udfordringer. Heldigvis har du i dag mange andre muligheder for trofast støtte ved din side på vejen mod alteret.

 

Traditionen siger…

Der er mange skikke og traditioner knyttet til et bryllup – også når det kommer til, hvem der skal følge bruden op ad kirkegulvet. Traditionen siger, at brudens far skal følge hende op og give hende bort til den ventende gom. Denne tradition bunder i, at brudeparret i gamle dage ikke boede sammen inden brylluppet. Brylluppet  var derfor tidspunktet, hvor bruden rykkede fra forældrenes hjem til ægtemandens hjem . Selvom langt de fleste par i dag bor sammen inden brylluppet, er der mange, der holder fast i traditionen og symbolikken i, at bruden går fra at være sin fars datter til at blive sin mands hustru.

 

Den alternative løsning

Selvom traditionen siger, at bruden skal føres op ad kirkegulvet af sin far, er der i dag mange, der vælger en anden løsning. Dødsfald, sygdom, skilsmisse eller familiestridigheder kan være årsag til, at faren ikke kan give sin datter bort på bryllupsdagen. Uanset årsagen kan det være en svær beslutning for dig som brud at vælge, hvem der så skal stå ved din side på den store dag. Der er heldigvis mange muligheder. Er du så heldig at have en god stedfar, vil han for langt de fleste brude være det oplagte valg. Alternativt kan du vælge en bedstefar, bror, ven eller et andet familiemedlem. Har du børn, kan du også vælge din søn – uanset alder. Du kan også gå alene eller I kan som par gå sammen. Står du i den heldige situation, at du har to fædre, kan de begge følger dig op - hvor du som brud går i midten. Det samme kan gøres, hvis du ønsker, at begge dine forældre skal følge dig op. Kort sagt kan du altså gøre præcis, som du lyster!

 

Foregår vielsen ikke i kirken?

Skal vielsen foregå på rådhuset, i naturen eller andre steder, er vielsesseancen ofte mindre formel og traditionsbunden, der er derfor her ikke nogle uskrevne regler om, hvem der skal følge bruden op. Hvis I har inviteret gæster til vielsen, er det oplagt, ligesom i kirken, at lade faren eller alternative støtte følge dig op. Er vielsen derimod hemmeligholdt for familie og venner, er det helt naturligt for dig som brud blot selv at gå eller følges med din kommende ægtemand.

Ligegyldigt hvem du vælger til at følge dig op ad gulvet, er det en god idé at have en backup. Bliver personen syg, er det vigtigt på forhånd at have udset sig et alternativ, så du som brud ikke ender med ufrivilligt at skulle gå alene op ad gulvet. Aftal derfor på forhånd, hvem der får den betydningsfulde ære i tilfælde af, at din førstevalgte person ikke har mulighed for at følge dig op.

 

Gør det, der føles naturligt

Der er ingen tvivl om, at du skal vælge den løsning, der føles mest naturligt for dig. Der kan være mange personlige grunde til, at din far ikke er det mest oplagte valg. Det eneste du skal huske på er blot at den person, der skal følge dig op, skal være en du er tryg ved, og som kan støtte dig, når spændingen og nervøsiteten melder sig. Uanset hvem du vælger, vil personen med sikkerhed se det som en stor ære at skulle gå ved din side på jeres store dag.