Der kan være mange årsager til, at I vælger at blive borgerligt viet. Og selvom vielsen i de fleste tilfælde er overstået på ti minutter, kan det sagtens være en romantisk begivenhed.
Som udgangspunkt foregår en borgerlig vielse på rådhuset, men ønsker I et lidt anderledes set-up for jeres bryllup, kan borgmesteren eller giftefogeden også give tilladelse til, at vielsen foregår i eksempelvis en have, skov eller på et slot. (Læs mere om det i artikel om vielse uden for rådhuset)
Ved borgerlig vielse, kan I frit vælge, hvilken kommune I vil giftes i. Det kan være en fordel, hvis I skal holde jeres bryllupsfest langt fra, hvor I selv bor, så I og jeres gæster ikke skal bruge flere timer på transport mellem vielsen og festen.
Før I kan blive viet på rådhuset, er der lige lidt enkelt forarbejde, I skal gøre. Alle par, der ønsker at blive gift, skal først søge om det ved at udfylde det, der hedder en ægteskabserklæring på borger.dk . Når I udfylder ægteskabserklæringen, har I også mulighed for at ønske datoen for jeres vielse.
Kommunen udsteder herefter en prøvelsesattest, så frem I opfylder betingelserne for ægteskab. Det gør de fleste par, så der er ingen grund til bekymring. Vær opmærksom på, at prøvelsesattesten højt må være udstedt fire måneder inden vielsen. Det betyder altså, at prøvelsesattesten kan blive for gammel, hvis I er ude I alt for god tid.
Selve prøvelsesattesten bliver ikke udleveret til jer, til gengæld sender kommunen et brev med det præcise tidspunkt for vielsen og nogle praktiske informationer. Læs alt om ægteskabserklæring og prøvelsesattesten.
Den borgerlige vielse foretages af borgmesteren eller en giftefoged i kommunen. Udover giftefogeden skal der være to vidner til stede under vielsen, som kan skrive under på, at alt er foregået lige efter bogen. Har I ikke selv to personer med, der kan vidne, vil der i stedet være to embedsmænd fra kommunen. Det er dog typisk kun, hvis I vælger at blive gift på en hverdag.
Da kommunen skal vide, hvem der er jeres vidner, skal I udfylde en vidneblanket. Alt afhængig af, hvilket rådhus I skal giftes på, kan vidneblanketten vedhæftes ansøgningen om ægteskabserklæring eller efterfølgende sendes.
artikler i samme kategorier
Oprettet af: Lisette Ulriksen