Bryllupsfesten er fyldt med kys og kærlighed, og det gælder ikke kun for brudeparret. Men hvordan er det nu lige med de kys? Hvornår skal man give dem og hvornår skal brudeparret kysse hinanden?
Et bryllup er traditionernes fest. Der er skøre, søde og sjove traditioner lige fra at brudeparret træder ud af kirken til festen slutter. Det er naturligvis op til det enkelte brudepar, hvor mange af traditionerne, de ønsker at tage med til deres bryllup. Men de fleste opstår faktisk via gæsterne, så medmindre brudeparret direkte har frabedt sig traditionerne, kan de nok ikke undgå at få lidt ris i håret efter ceremonien. Der er mange traditioner forbundet med brylluppet, og de fleste har eksisteret siden tidernes morgen. En af de sødeste og sjoveste traditioner til et bryllup er de mange kys, der uddeles både blandt brudeparret og fra gæsterne.
Det fede ved denne bryllupstradition er, at det er gæsterne, der styrer, når brudeparret skal kysse hinanden. Under bryllupsmiddagen hører man pludselig én banke på sit glas eller tallerken og efter få sekunder har denne klingende lyd spredt sig til hele festsalen. Når brudeparret bliver opmærksom på lyden, er det med at tygge af munden, lægge bestikket og få samlet tyllet op. Det er nemlig ikke nok at brudeparret giver hinanden et kys siddende – de skal helt op og stå på stolene, mens de kysser hinanden.
Lidt senere hører man pludselig en gæst, der tramper i gulvet og ligesom med den klingende lyd, spreder trampende sig hurtigt, og her skal det nygifte par skynde sig ned under bordet og kysse hinanden. Bliver gæsterne i rigtig godt humør, kan de begynde at trampe eller klinge igen, lige idet brudeparret igen har sat sig til rette og har taget en bid mad ind i munden. Skal det være endnu sjovere, skiftevis tramper man og klinger, så brudeparret rigtig bliver sat på prøve.
Endnu en del af morskaben under bryllupsmiddagen består i at, der skal uddeles kys til bruden og gommen. Rejser bruden sig for at gå på toilet, er det alle de kvindelige gæster, der løber op og kysser gommen på kinden, hvor læbestiften på gommens kinder afslører ritualet, når bruden er tilbage. Når gommen rejser sig, er det så alle de mandlige gæster, der har chancen for at kysse den nygifte brud.
Disse kyssetraditioner er ikke nær så gamle som fx brudens strømpebånd, riskast udenfor kirken og brudevalsen til bryllupsfesten. Efter sigende opstod de først i 1970erne. Kyssetraditioner har ikke som sådan nogen bestemte årsager, andet end at de er til for morskabens skyld og bidrager til en sjov, løssluppen og afslappet stemning til bryllupsfesten.
artikler i samme kategorier