7 bryllupstraditioner, som du gerne vil vide lidt mere til

Oprettet af: Louise Hansen

7 bryllupstraditioner, som du gerne vil vide lidt mere til

Der er så mange traditioner, som I kan følge. I bestemmer helt selv, hvilke traditioner I vil inddrage i jeres dag. Her er de 7 traditioner, som du gerne vil vide lidt mere om:

 

Tøj

Ifølge traditionen skal kvinden bære en hvid kjole ved brylluppet, da dette symboliserer renhed og uskyldighed. Er det ikke dit første bryllup, eller foregår vielsen på rådhuset og er mindre formel, kan du også vælge en anden farve til brudekjolen. Det mest almindelige er dog stadig en lang, hvid kjole. Ifølge den gamle overtro må gommen ikke se brudekjolen inden brylluppet – det siges, at bringe uheld! En gammel skik siger desuden, at bruden ved brylluppet skal bære noget nyt, noget gammelt, noget blåt og noget lånt. Dette er en sød, lille tradition, som mange stadig bruge den dag i dag. De fire genstande kan typisk være et strømpebånd, smykker, sko eller andet. En anden tradition siger desuden at gommen skal tage strømpebåndet af til festen og kaste det ud blandt de mandlige singler. Det vil bringe held til den, der griber strømpebåndet.

Der er ingen særlig traditioner for gommens tøj – ud over at det selvfølgelig skal være pænt og nydeligt. Mange vælger en klassisk sort smoking eller kjolesæt, men vil man have mere farve på påklædningen, kan der med fordel vælges alternative jakkesæt eller skjorter. Mange tilføjer butterfly, vest, slips, hat, manchetter, knaphulsblomst eller andet for at tilføje spræl til tøjet – heller ikke her er der dog nogle særlig traditioner.

Der er op til jer som brudepar eller gæsterne selv at bestemme, hvilken påklædningen gæsterne skal have på. Ofte skriver brudeparret i invitationen, om gæsterne forventes at iklæde sig afslappet, festligt eller i gallatøj. Traditionen siger at man som gæst ikke må iklæde sig hvidt og helst heller ikke sort. Tøjet tilpasses typisk til årstiden – og må meget gerne være festligt og farverigt. Kvindernes kjoler skal være pæne, men ikke overdrevne. Det vigtigste er ikke at stjæle noget af rampelyset fra bruden! En tradition siger desuden at mændene til festen ikke må tage jakken af før gommen gør det. Foregår brylluppet om sommeren kan det derfor være en fordel ikke at klæde sig for varmt.

 

Bordplan

Bordplanen er ofte et stort dilemma ved bryllupsfesten, da det kan være svært at få alle de mange gæster placeret korrekt. Først skal det besluttes, om der skal benyttes traditionelle højborde – eller man vil bruge de mere moderne runde borde. Ligegyldigt om bordene er runde eller traditionel firkantede, placeres brudeparret, deres forældre og eventuelt søskende samt forlover ved hovedbordet. Traditionen siger at brudens far skal sidde ved siden af bruden og brudens mor skal sidde ved siden af gommen. Ved siden af bruden far sidder gommens mor, og ved siden af bruden mor sidder gommens far. Bedsteforældre, søskende, bedste venner og andre vigtige personer placeres efterfølgende, hvis der er plads ved hovedbordet. Der kan dog være mange grunde til, at den traditionelle bordplan ikke kan følges. Er jeres forældre skilt, har nogle fået nye kærester, er nogle gået bort eller helt andre årsager kan gøre, at gæsterne skal placeres anderledes. Det vigtigste er at alle placeres, således at der ikke opstår konflikter. Bordplanen afhænger altså altid af de enkelte familier.

 

Taler og underholdning

Til festen er der tradition for, at venner og familie kommer med forskellige taler og underholdende indslag. Traditionen siger, at brudens far skal holde den første tale. Herefter holder gommen tale, så forloveren, så gommens far og til sidst bruden, hvis du ønsker det. Derefter kan andre gæster holde tale i den rækkefølge, det ønskes. Underholdende indslag kan med fordel koordineres, så taler og underholdning fordeles ud over hele aftenen.

 

Buket

Der er flere traditioner forbundet med brudebuketten. Den meste brugte tradition er i dag at bruden til festen kaster sin brudebuket ud til festens singlekvinder – da det ifølge overtroen vil bringe held til den kvinde, der griber den. Andre har i stedet tradition for at lægge buketten på et familiemedlems grav, hvis dette er aktuelt. Du kan også vælge at tørre buketten og gemme den som et mindre fra dagen. Overtroen siger her at buketten ikke må sættes i vand, da det bringer uheld.

 

Diverse festtraditioner

Traditionen siger at bruden og gommen sammen skal skære det første stykke af bryllupskagen. Ifølge gammel overtro vil det bringe uheld, hvis kagen skæres uden ægtefælles hjælp. Det er herefter vigtigt alle gæster smager kagen, da det ellers også betyder uheld for dem.

En nyere tradition til bryllupsfesten er kysseritualet. Når gæsterne under middagen slår på glasset, skal brudeparret op på stolene og kysse hinanden. Tramper gæsterne derimod i gulvet, skal parret ned under bordet og kysse hinanden. Der er også tradition for, at gæster fra det modsatte køn skal kysse bruden eller gommen, når disse forlader bordet.

Brudevalsen skal ifølge traditionen danses inden kl. 24. Gæsterne tager plads i en kreds rundt om brudeparret og klapper i takt til brudevalsen samtidig med, at de gør kredsen mindre og mindre. Til sidst står gæsterne helt tæt på brudeparret, så de ikke kan bevæge sig mere.

Ifølge traditionen skal brudens slør rives i stykker, når brudevalsen er danset. Det siges at bringe held, hvis man som gæst får et stykke brudeslør med hjem. Nogle brude bryder sig dog ikke om at få sløret revet i stykker, og det er derfor helt op til dig selv at afgøre, om denne skik skal følges. Det er ligeledes en tradition af de mandlige gæster overmander brudegommen og klipper tåen af hans sokker.

 

Bryllupsnatten

I gamle dage skulle der være vidner tilstede på bryllupsnatten, der senere kunne bekræfte, at ægteskabet var fuldbyrdet. Sådan foregår det heldigvis ikke i dag, og brudeparret kan derfor helt selv bestemme, hvordan bryllupsnatten skal foregå. Overnatter I hjemme siger traditionen at gommen skal bære bruden over dørtærsklen, da dette er et symbol på den nye verden, der venter hende.

 

Festen er brudeparrets egen

Selvom der er mange skikke og traditioner forbundet med et bryllup er det vigtigt at huske, at brylluppet er jeres fest. Hvor mange traditioner, der følges, er derfor helt op til jer selv. I dag er der mange forskellige måder at afholde et bryllup på, og I skal derfor blot gøre præcis det, I selv har lyst til.