Har du styr på bryllupstraditionerne i kirken?

Oprettet af: Vinni Kristensen

Har du styr på traditionerne i kirken?

De mange skikke og traditioner er en hyggelig del af et bryllup. De fleste af traditionerne er dog gamle og umoderne, og det er derfor helt op til jer som brudepar at vælge, hvilke traditioner I vil føre videre til netop jeres bryllup.

 

Ankomst til kirken

Den vigtigste tradition omkring ankomst til kirken er, at bruden skal ankomme som den sidste. Traditionerne siger desuden, at bruden og gommen skal sove hver for sig natten inden brylluppet. Når dørene slås op, orglet spiller og du som brud er klar til at gå op mod sin kommende ægtemand, er det vigtigt, at alle er på plads i kirken. Du bør derfor som brud ankomme senere end gæsterne, men heller ikke så sent, at ventetiden bliver for lang. Hvis der er brudepiger eller –svende, går disse ind efter dig.  Normalt går bruden på venstre side af ham, der fører hende op. Gommen skal ankomme i god tid – gerne 30-45 minutter før vielsen. Gommen kan med fordel ankomme sammen med sin forlover, så de to sammen har god tid til at hilse på gæsterne, efterhånden som de ankommer til kirken.

 

Hvem skal følge bruden op?

Traditionen siger, at brudens far skal følge hende op og give hende bort til den ventende gom. I dag er der dog mange, som af forskellige årsager vælger at bliver ført op af enten en bror, papfar, ven eller et andet familiemedlem. Du kan også vælge at gå alene eller I kan som brudepar gå sammen. Her er altså mange muligheder, og du bør derfor vælge det, der for dig føles mest naturligt. Det er vigtigteste er, at du føler dig tryg ved personen, så han eller hun kan støtte dig og afhjælpe nervøsiteten.

Hvis man skal følge den gamle skik, skal kvinderne sidde til venstre for altergangen, når ansigtet vender mod alteret, og mændene skal sidde til højre. Denne skik er dog ikke brugt så ofte mere, og der er ikke længere særlige regler for, hvordan man sætter sig. Nogle placerer stadig kvindes familie til venstre og manden til højre, for til dels at følge den gamle tradition. De forreste rækker er dog altid reserveret til brudeparrets nærmeste familie. Læs mere om pladserne i kirken her.

 

Ringe

Siden 1300-tallet har man i Danmark brugt ringe til at symbolisere aftaler mellem to mennesker. I dag er det stadig normalt at udveksle ringe ved både forlovelse og vielse. Har I anvendt forlovelsesringe, kan disse genbruges som vielsesringe. I kan også anskaffe nye ringe til vielsen, så forlovelsesringen kan beholdes. Ringe fås i dag i mange stilarter og materialer, og der er her ikke noget, der er mere typisk end andet. I bør derfor bruge god tid inden brylluppet på at vælge ringe, der passer til jeres personlige stil. Traditionen siger, at vielsesringen bør bæres på højre hånd, da det er denne, de fleste afgiver løfter med. Her kan I læse mere om valg af vielsesringe.

 

Når kirken forlades

Når vielsen er slut forlader brudeparret kirken som de første. Efterfølende følger gæsterne på de forreste rækker og herefter resten af gæsterne. Der er tradition for, at brudeparret bliver tilkastet med ris uden for kirken. I gamle dage var risene et symbol på frugtbarhed. I dag symboliserer risene blot held og lykke om en god fremtid. Der er desuden tradition for, at kolleger, venner eller andre bryllupsgæster lister de ud under den sidste salme og stiller sig og laver espalier. Efterfølgende har I god tid til at hilse på alle gæsterne, blive fotograferet og herefter køre videre til festlokalet. Typisk kører gæsterne først, så de allerede er til festen, når I selv ankommer.